Understanding Diabetes and Navigating Life with Diabetes - मधुमेहलाई बुझ्नु र मधुमेहको साथ जीवन निर्बाहा कसरी गर्नु
What is diabetes?
मधुमेह भनेको के हो ?
Diabetes mellitus is a chronic medical condition characterized by high levels of glucose (sugar) in the blood. This occurs either because the pancreas does not produce enough insulin (a hormone that regulates blood sugar) or because the body's cells do not respond properly to insulin.
मधुमेह एक जटिल चिकित्सा अवस्था हो जुन रगतमा ग्लुकोज (चिनी) को उच्च मात्राको कारणले हुन्छ।अग्न्याशयले पर्याप्त मात्रामा इन्सुलिन (रगतमा चिनीको नियमन गर्ने हर्मोन) उत्पादन नगर्दा वा शरीरका कोषहरूले इन्सुलिनलाई ठीकसँग प्रतिक्रिया नदेखाउँदा यस्तो हुन्छ।
what are the risk factors?
जोखिम कारकहरू के के हुन्?
Smoking, tobacco and alcohol consumption
धुम्रपान, सुर्ती र रक्सीको सेवन
Unhealthy food habits
अस्वास्थ्यकर खानपानको बानी
Overweight
अधिक वजन
Sedentary lifestyle
गतिहीन जीवनशैली
Age more than 45 years
उमेर ४५ वर्ष भन्दा बढी
1st degree relatives with diabetes
मधुमेह भएका पहिलो तहका नातेदारहरू
Comorbidities: High blood pressure(Hypertension), Dyslipidaemia(Abnormal cholesterol level), Pancreatic diseases
उच्च रक्तचाप, डिस्लिपिडेमिया (असामान्य कोलेस्ट्रोल स्तर), अग्नाशयी रोग
what are the symptoms and when to see a doctor?
लक्षणहरू के-के हुन् र कहिले डाक्टरलाई भेट्ने?
Increased frequency of urination(Polyuria)
पिसाब को आवृत्ति मा वृद्धि (पोलियुरिया)
Increased thirst(Polydipsia)
तिर्खा बढेको (पोलिडिप्सिया)
Increased hunger(Polyphagia)
भोक बढेको (पोलिफागिया)
Dryness of mouth
मुख सुख्खा हुनु
Increase or decrease in weight
तौल मा वृद्धि वा कमी
Burning micturition
पिसाब पोल्नु
Increased tiredness
थकान बढेको
Tingling sensation in the limbs
अंगहरूमा झम्झमाउने संवेदना
Decrease in vision
दृष्टिमा कमी
How to control blood sugar level?
ब्लड सुगरको मात्रा कसरी नियन्त्रण गर्ने ?
This requires perfect balance of three factors: Physical activity, Healthy Diet and appropriate medications.
यसको लागि तीन कारकहरूको सही सन्तुलन आवश्यक छ: शारीरिक गतिविधि, स्वस्थ आहार र उपयुक्त औषधिहरू
Diabetes Care
मधुमेह को देखभाल
Blood sugar tests:Hba1c(Average blood sugar lever over past three months), Fasting blood sugar and Post prandial blood sugar level should be tested according to physicians advice routinely
ब्लड सुगर टेस्टः एचबीए१सी (विगत तीन महिनामा औसत ब्लड सुगर लेभल), फास्टिङ ब्लड सुगर र पोस्ट प्रान्डियल ब्लड सुगर लेभल नियमित रूपमा चिकित्सकको सल्लाहअनुसारपरीक्षण गर्नुपर्छ ।
Blood pressure should be checked regularly
रक्तचाप नियमित रूपमा जाँच गर्नुपर्छ
Cholesterol level should be tested every 3-6 months
प्रत्येक ३-६ महिनामा कोलेस्ट्रोलको स्तर परीक्षण गर्नुपर्छ
Urine and creatinine should be tested every 6 months
पिसाब र क्रिएटिनिनको हरेक ६ महिनामा परीक्षण गर्नुपर्छ ।
Eye examination should be done every 2 years
प्रत्येक २ वर्षमा आँखा जाँच गराउनुपर्छ
Foot should be checked everyday for any wounds or injuries
खुट्टाको कुनै पनि घाउ वा चोटपटकको लागि हरेक दिन जाँच गर्नुपर्छ
Electrocardiography should be done every year
इलेक्ट्रोकार्डियोग्राफी प्रत्येक वर्ष गर्नुपर्छ
Diabetic foot care
डायबिटिक फुट केयर
Wash your feet every day with luke warm water and soap
हरेक दिन तातो पानी र साबुनले खुट्टा धुनुहोस्
Dry your feet well, especially between the toes
आफ्नो खुट्टा राम्ररी सुकाउनुहोस्, विशेष गरी औंलाहरूको बीचमा
Moisturise your feet, but not between the toes
आफ्नो खुट्टालाई मोइस्चराइज गर्नुहोस्, तर औंलाहरूको बीचमा होइन
Check your feet for blisters, cuts or sores
फोका, काटिने वा घाउ भएमा आफ्नो खुट्टाजाँच गर्नुहोस्
Keep your toenails at a reasonable length
आफ्नो खुट्टाको नङलाई उचित लम्बाइमा राख्नुहोस्
Wear clean socks that aren’t too big or small
धेरै ठूलो वा सानो नभएको सफा मोजा लगाउनुहोस्
Keep your feet warm and dry with shoes that fit comfortably
आरामले फिट हुने जुत्ताले खुट्टालाई न्यानो र सुख्खा राख्नुहोस्
Never walk barefoot indoors or outdoors
घरभित्र वा बाहिर कहिल्यै पनि खाली खुट्टा हिँड्नु हुँदैन
Examine your shoes for things that might hurt your feet
खुट्टादुख्ने कुराहरूको लागि आफ्नो जुत्ता जाँच्नुहोस्
Dietary recommendations
कस्तो आहार खाने
The glycaemic index(GI) is a measure used to determine how much a food can affect your blood sugar levels. People with diabetes are advised to consume food products with low GI(45 or less).Low GI foods help to control blood sugar level, manage weight and reduce the risk of diabetes, heart disease and cancer as well. Some of the common low glycaemic foods are as follows:
ग्लाइसेमिकइन्डेक्स(जीआई) एक उपाय हो जुन खानाले तपाईंको रगतमा चिनीको स्तरलाई कति असर गर्न सक्छ भनेर निर्धारण गर्न प्रयोग गरिन्छ।मधुमेह भएका व्यक्तिहरूलाई कम जीआई (४५ वा सोभन्दा कम) भएका खाद्य पदार्थहरू सेवन गर्न सल्लाह दिइन्छ। कम जीआई खानाले रगतमा चिनीको मात्रा कम गर्न, तौल व्यवस्थापन गर्न र मधुमेह, मुटुरोग र क्यान्सरको जोखिम कम गर्न मद्दत गर्दछ। सामान्यतया न्युन ग्लाइसेमिक खाद्य पदार्थहरू निम्नानुसार छन्:
Most vegetables: Green peas, Onions, Lettuce, Cabbage, Leafy greens such as spinach, beet, Tomatoes, Cucumbers, Brussels sprouts, Broccoli, Cauliflower, Celery, Eggplant, Mushrooms.
अधिकांश तरकारीहरू: हरियो मटर, प्याज, सलाद, बन्दागोभी, सागपात जस्तै पालक र चुकन्दर, टमाटर, काँक्रा, ब्रसेल्स स्प्राउट्स, ब्रोकोली, फूलगोभी, अजवाइन, बैंगन, च्याउ
Certain fruits: Apples, Pears, Plum, Avocado, Unripe banana, Peaches, Strawberries, Oranges, Cherries, Coconut, Grapefruit, Cranberries, Blueberries
केही फलहरू: स्याउ, नाशपाती, प्लम, एभोकाडो, काचो केरा, आड़ू, स्ट्रबेरी, सुन्तला, चेरी, नरिवल, अंगूर, क्रैनबेरी, ब्लूबेरी
Whole or minimally processed grains: Barley, Whole wheat, Oat bran and rice bran cereals, Wheat tortilla
पूरा वा न्यूनतम प्रशोधित अनाज: जौ, गहुँ, ओट चोकर र चावल चोकर अनाज, गहुँ रोटी
Dairy and dairy substitute products: Plain yogurt, Cheese, Milk, soy milk and yogurt
डेरी र डेरी विकल्प उत्पादनहरू: सादा दही, पनीर, दूध, सोया दूध र दही
Miscellaneous: Nuts and nut butter, Seeds such as pumpkin, sunflower seeds, Poultry such as chicken and turkey, Eggs and egg whites, Fish and shellfish
विविध: नट्स र नट बटर, बीउहरू जस्तै कद्दू, सूर्यमुखी बीउ, कुखुरा र टर्की जस्ता पोल्ट्री, अण्डा र अण्डाको सेतो भाग, माछा र शेलफिस
Healthy behaviour recommendations
स्वस्थ व्यवहारहरु के हुन् त
Increase physical activity to moderate level for at least 30 minutes per day on 5 days of the week
हप्ताको ५ दिनमा प्रति दिन कम्तिमा ३० मिनेटको लागि शारीरिक गतिविधिलाई मध्यम स्तरमा बढाउनुहोस
Stop tobacco and avoid harmful use of alcohol
सुर्तीजन्य पदार्थ बन्द गर्नुहोस् र रक्सीको हानिकारक प्रयोगबाट बच्नुहोस
Eat a healthy diet including 5 servings of locally available fruits and vegetable per day(400-500 grams), limit fat intake and cooking oil to less than two tablespoons per day, restrict salt to less than 5 grams per day
स्थानीय स्तरमा उपलब्ध फलफूल र तरकारीको ५ सर्भिङ (४००-५०० ग्राम) सहित स्वस्थ आहार खानुहोस्, बोसो को सेवन र खाना पकाउने तेल प्रति दिन दुई चम्चा भन्दा कममा सीमित गर्नुहोस्, नुनलाई प्रति दिन ५ ग्राम भन्दा कममा सीमित गर्नुहोस्।
The principal idea is embracing a healthy lifestyle with the correct balance of physical activity and healthy diet is the key component in managing blood sugar levels and maintaining overall well-being.
मुख्य कुरा शारीरिक गतिविधिको सही सन्तुलनको साथ स्वस्थ जीवनशैलीलाई अँगाल्नु हो र स्वस्थ आहार रगतको सुगरको स्तर व्यवस्थापन गर्न र समग्र कल्याण कायम राख्नको लागि प्रमुख तत्वो हो।
Reference:
Comments
Post a Comment